top of page

Over Tikva

Kom tot rust

In het dagelijks leven zijn we vaak druk bezig en is het soms makkelijker om gewoon maar door te gaan dan om bewust even stil te staan. Ontspannen, tot rust komen en vertragen zijn dingen die we vergeten of waar we maar niet aan toe komen.

Toch is het belangrijk om je lichaam en geest tot rust te laten komen om bijvoorbeeld stress te verminderen, je nachtrust te verbeteren, en mentaal weer even op te laden.

Heb jij ook behoefte aan meer rust en ontspanning voor lichaam, geest en ziel? Dan zou Tikva iets voor jou kunnen zijn!

Wat is Tikva?

Tikva is een vorm van beweging, een ontspanningsmethode die gericht is op het creëren van rust, balans en innerlijk vertrouwen. Deze manier van beweging en ontspanning is geïnspireerd op Psalm 23.

“Hij laat mij rusten in groene weiden en voert mij naar vredig water.”

Het woord ‘tikvah’ is Hebreeuws voor ‘hoop’. Eén van de doelen van de Tikva bewegingen is om hoop te geven voor geest, lichaam en ziel. Tijdens een Tikva les worden er een aantal hoopgevende Bijbelteksten voorgelezen die je aanmoedigen en opbouwen. De rustige muziek die tijdens de lessen wordt afgespeeld is speciaal gecomponeerd voor Tikva en past goed bij de ontspannende oefeningen.

Er zijn drie verschillende vormen van Tikva:

_YMK5287_edited.png

Tikva Relax

Tikva Relax is voornamelijk gericht op ontspanning. Bij een Tikva Relaxles horen ademhalings- en rustige ontspanningsoefeningen. Ook zijn er momenten van stilte.

_YMK5275_edited.png

Tikva Stretch

De rustige bewegingen van Tikva Stretch zijn eenvoudig en effectief. Ze zijn gericht op het vergroten van flexibiliteit, mobiliteit en stabiliteit; het verbeteren van de ademhaling; en het bevorderen van de bloedcirculatie. Iedereen kan meedoen met de oefeningen, ook als je geen sporter bent of weinig conditie hebt.

Tikva Forte

De oefeningen van Tikva Forte zijn intensiever en uitdagender dan de oefeningen van Tikva Stretch. Forte bewegingen zijn niet alleen gericht op het bevorderen van flexibiliteit, mobiliteit, en stabiliteit, maar ook op het verbeteren van conditie en spierkracht. Beginners zijn welkom bij Tikva Forte: iedereen mag meedoen op zijn of haar eigen tempo.

Waar komt Tikva vandaan?

Tikva komt uit Zweden en is ontwikkeld door Mimmi Edin. Nadat ze whiplash-letsel had opgelopen, ging ze op zoek naar een geschikte manier van bewegen die haar herstel kon bevorderen. Omdat ze in de reguliere zorg geen passende vormen van beweging vond, ontwikkelde ze zelf een nieuw concept: Tikva. Samen met een fysiotherapeut ontwikkelde ze rustige bewegingen die de bloedcirculatie stimuleren en mobiliteit bevorderen. Die bewegingen combineerde ze met muziek gecomponeerd door Fredrik Larsson, en met hoopgevende Bijbelteksten voor kracht en inspiratie.

bottom of page